[website bouwen] [website ontwerp] [Start]
[verslag blanco]
[weer terug]
[verslag blanco]
[verslag blanco]
[Fotos uploaden]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[Portret]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[]
[Sponsoren]
[contact]
[]

<©2013> "PAX Apeldoorn"

Verslag Gert Schimmel in Armenie 2013

 Lees hieronder waarom onze hulp nodig is!

In de afgelopen week heb ik, samen met zes andere collega's van Pax Kinderhulp, Armenië bezocht. Uiteraard hebben we ons verdiept in de geschiedenis (de genocide, 1915 - 1916) en de cultuur van het land (veel kloosters en kerken).

 Maar het uiteindelijke doel bestond natuurlijk uit "het Armeense kind". We hebben verschillende gezinnen bezocht en gesprekken gehad met burgemeesters. Leuk detail: we waren in de plaats Spitak en de locoburgemeester aldaar was de begeleidster van de eerste groep die in 1989, na de aardbeving van 1988, in Nederland is geweest. Daar hebben we wel even bij stil gestaan.

Inmiddels ben ik weer in Echteld aangeland, terugkijkend op een aantal leuke maar soms ook heftige dagen in Armenië. Kijk maar eens naar de foto's. Mensen wonend in optrekjes waarin wij nog niet eens onze dieren zouden huisvesten. Ergens zakte ik letterlijk door de vloer ... En de regering: de president zegt dat er niets aan de hand is. Over twee jaar is Armenië een paradijs, en dat terwijl de ene na de andere Armeniër het land ontvlucht.

 We hebben kinderen ontmoet, die niet naar school kunnen omdat ze moeten zorgen voor hun jongere broertjes en zusjes of omdat ze zover van school wonen dat het niet mogelijk is om daar heen te gaan.; kinderen die verblijven in kindertehuizen, zodat ze nog enige verzorging krijgen.

Ben je invalide, dan kun je een invaliditeitsuitkering aanvragen, moet je echter wel een invaliditeitsverklaring hebben ... en die kost geld en dat geld hebben die mensen niet en dus .... géén uitkering!!! En dat terwijl je wel een gezin moet onderhouden.

Ontroerend was het wanneer we kinderen zagen die al in Nederland waren geweest (Apeldoorn, Alkmaar, Eemnes). Het weerzien met de actieleidsters van deze plaatsen was hartverwarmend. Kwamen we bij de mensen thuis, dan kwam altijd het fotoalbum uit de kast. Sommige kinderen zeiden dat ze daar nog iedere keer in kijken.

We vroegen ook aan ouders hoe hun kinderen teruggekomen zijn: vrolijker, optimistischer; ze hadden ontdekt dat er nog doelen in het leven zijn en dat ze - zo mogelijk - naar school moeten om zich te ontwikkelen.

 Zoals al eerder gezegd: we weten weer waarvoor we bezig zijn.

 "Pax Kinderhulp: als je om kinderen geeft"

  

PAX Kinderhulp Werkgroep Armenië    Apeldoorn